Bacquelaine belooft oplossing personeel basiseducatie, maar niet in huidige wetsontwerp

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) heeft zich vandaag geëngageerd om samen met de Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een oplossing te zoeken voor het personeel van de Centra voor Basiseducatie. Maar een amendement op het ontwerp over de pensioenen van het personeel van de lokale besturen, ziet hij niet zitten, "want dat zou de deur openzetten voor procedures voor het Grondwettelijk Hof". Bacquelaine antwoordde dat tijdens de bespreking van het wetsontwerp in commissie op uitdrukkelijke vragen van commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne (Open Vld), Sonja Becq (CD&V) en oppositieleden Karin Temmerman (sp.a) en Georges Gilkinet (Ecolo-Groen). Eerder op de dag had het personeel van de Centra voor Basiseducatie nog actie gevoerd aan het kabinet van de minister van Pensioenen, en enkele weken geleden drong Vlaams minister Crevits bij haar federale collega ook al aan op een uitzondering.

De personeelsleden in de Centra voor Basiseducatie voor laaggeschoolden dreigen door het wetsontwerp tot 200 euro netto pensioen per maand mis te lopen. Nochtans had de Vlaamse regering met het personeel afgesproken dat hun statuut zou aangepast worden, waardoor ze vanaf 1 januari 2018 niet enkel vast benoemd konden worden, maar dat ze ook voor de jaren sinds 2007 pensioenrechten konden opbouwen in dat - gunstige - statutaire stelsel. Maar het wetsontwerp van Bacquelaine rond het gemengde pensioen in de publieke sector, zou die Vlaamse afspraken met de personeelsleden in de Centra voor Basiseducatie op losse schroeven zetten.

Minister Bacquelaine zei gevoelig te zijn voor de problematiek en erkende dat het om een 'borderline'-geval gaat. Hij toonde zich bereid om te overleggen met minister Crevits, maar niet om zijn ontwerp te amenderen omdat dit de deur zou openzetten voor eventuele discriminatieklachten bij het Grondwettelijk Hof.

Karin Temmerman verwierp dat argument. "U heeft reeds een uitzondering ingeschreven in de wet, voor onderwijzend personeel. Dus kan u wel degelijk het personeel van de Centra voor Basiseducatie hieronder laten vallen", stelde ze. Sonja Becq drong er bij de minister op aan dat die oplossing er nog voor het einde van het jaar komt.

bron: Belga