Aantal slachtoffers van taifoen Damrey in Vietnam gestegen naar 69

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aantal doden na de doortocht van taifoen Damrey in Vietnam is naar 69 gestegen, terwijl zware neerslag het land blijft teisteren. Er worden ook nog 30 mensen vermist, aldus de autoriteiten vandaag. Eerder al was sprake van een van de zwaarste stormen van de afgelopen jaren. De zuidelijke kustprovincie Khanh Hoa werd bijzonder zwaar getroffen. Alleen al daar werden 27 doden geteld, deelde de nationale rampenbestrijdingsdienst mee. Voor de komende dagen worden opnieuw zware overstromingen verwacht. Er heerst grote bezorgdheid over dat de stuwdammen het kunnen begeven, omdat de stuwmeren tot aan de rand gevuld zijn. Damrey zelf zal volgens meteorologen afgezwakt naar Cambodja verder trekken.

Het historische centrum van Hoi An, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is volledig overstroomd. Meer dan de helft van de tot 600 jaar oude huizen stond maandag tot vier meter onder water, ook dinsdag stond het water nog anderhalve meter hoog. Omdat de wegen blank staan, zitten duizenden toeristen in het gebied vast.

Rond 30 kilometer benoorden Hoi An, in de badplaats Da Nang, komen woensdag de leiders van de Aziatische landen en de landen rond de Stille Oceaan samen voor de APEC-top. De weersomstandigheden kunnen de komst van de staats- en regeringsleiders, onder hen ook de Amerikaanse president Donald Trump, beïnvloeden. De autoriteiten waarschuwden voor overstromingen en grondverschuivingen.

Volgens het Kremlin heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn regering de opdracht gegeven om vijf miljoen dollar vrij te maken voor de slachtoffers van de taifoen in Vietnam.

Bron: Belga