Terugstuuractie flessen uit zwerfafval veroorzaakt ophef

Milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux roept consumenten op om lege blikjes en plastic flesjes uit het zwerfafval terug te sturen naar de drankenproducenten. Fost Plus is niet te spreken over de actie.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Fost Plus, dat zich bezighoudt met de ophaling en recyclage van huishoudelijke afval, en het Recycling Netwerk vechten al een tijdje een verbale oorlog uit in de media over hoe het zwerfafval in Vlaanderen moet aangepakt worden. #BackToSender, een oproep van de milieuorganisatie om blikjes en plastic flesjes uit zwerfafval naar de producenten te sturen, verhit de gemoederen opnieuw.

"De drankenproducenten verkopen wereldwijd één miljoen plastic flessen per minuut, maar ze dragen geen zorg voor wat hiermee gebeurt na gebruik", zegt Rob Buurman van Recycling Netwerk. "Met onze actie vragen we hen om zich positief uit te spreken over de uitbreiding van statiegeld, zodat hun verpakkingen niet meer in de natuur terechtkomen."

Vandaag bestaat 40% van het zwerfafval uit lege blikjes en plastic flesjes. De kosten voor de opruiming: 103 miljoen euro per jaar in Vlaanderen. "Een statiegeldsysteem is de enige methode waarvan bewezen is dat het de doelstelling van 90% minder plastic flessen in zwerfafval kan realiseren."

Lobbywerk

"Recycling Netwerk doet er opnieuw alles aan om het statiegeldsysteem onterecht voor te stellen als een soort mirakeloplossing voor ons zwerfvuilprobleem", reageert Fost Plus. "Niet zo vreemd, gezien de sponsoring die de lobbyorganisatie krijgt van het bedrijf ‘Tomra', een buitenlandse producent van terugnamemachines." Opnieuw statiegeld invoeren is volgens de organisatie geen goede oplossing. "In het allerbeste geval zou statiegeld het zwerfvuil maar doen afnemen met 10 tot 20%. Daarvoor zouden we onze economie opzadelen met een omslachtig inzamelsysteem."