Dit kunnen we leren van Russische topvrouwen

Foto Pexels

Geen enkel ander land heeft zoveel vrouwelijke topmanagers als Rusland, terwijl de kloof tussen mannen en vrouwen in België nog steeds bijzonder groot is. We kunnen dus wel degelijk iets leren van de Russen.

Ambitie vrouwen vs mannen

Vrouwen stoten in ons land nog te weinig door naar de hoogste functies. Uit cijfers van de Vlaamse overheid blijkt dat de afgelopen jaren het aantal vrouwelijke topmanagers steeg, maar dat er in 2016 een stevige terugval was, van 25,6% in 2015 tot 22,7%. Tegen 2020 moet er een vrouwelijke vertegenwoordiging van 40% zijn. Dat is het doel, maar er is duidelijk nog een hele weg af te leggen.

Uit een internationaal onderzoek van de rekruteringsspecialist Hays blijkt dat het deels te maken heeft met ambities. Slechts 5% van de Belgische vrouwen droomt van een functie als managing director of CEO. In vergelijking met landen als Colombia (22%), Malaysia (28%) en de Verenigde Arabische Emiraten (18%) is ons land een opvallende uitschieter.
Natuurlijk is enige relativering wel op zijn plaats, want ongeveer 50% van de Belgische vrouwen ambieert wel een functie op middelhoog niveau. Bij mannen is dat 30%.

Hoeksteen van samenleving

Het blijft opvallend dat het in Rusland wel lukt. Volgens de internationale dienstverlener Grant Thornton is maar liefst 47% van de senior managers er vrouw.
Dat is niet dankzij een succesvol diversiteitsbeleid, maar dankzij de vrouwen zelf. “Vrouwen zijn hier door de band genomen veel sterker dan mannen”, vertelt de Nederlandse ondernemer Jeroen Ketting, die al meer dan twintig jaar in Moskou woont en werkt, aan het Nederlandse Intermediair. “Ze werken hier bijna allemaal – en dan niet deeltijds, want dat bestaat hier ook niet. Daarnaast runnen ze meestal ook nog hun huishouden en vinden ze tijd voor cursussen en de sportschool. Niet het gezin, maar de vrouw is de hoeksteen van de Russische samenleving.”

“Als alle vrouwen van de ene op de andere dag zouden stoppen met werken, dan stort dit land in elkaar.”

Geschiedenis en opvoeding spelen een belangrijke rol. Jongens worden in de watten gelegd, terwijl de nadruk voor meisjes in de opvoeding meer ligt op presteren en competitie. Al in de jaren 60 werden ze aangemoedigd om te gaan studeren en werken. Daarnaast kregen ze al snel een belangrijke rol in de maatschappij. Zo waren het de vrouwen die in de Sovjet-Unie de leiding kregen over de grote fabrieken. Daardoor komen de vrouwelijke topmanagers aan hun specifieke stijl. “Zo stralen ze aan de ene kan stabiliteit uit en zijn ze inhoudelijk sterk, maar durven ze ook keihard met de vuist op tafel slaan”, zegt Ruslandkenner Marie-Thérèse Ter Haar.

Door de culturele verschillen is het natuurlijk onmogelijk om ons volledig te spiegelen aan de Russen, maar het kan geen kwaad om enkele trekjes over te nemen.