Zo voorkom je een verkoudheid

Kan je geen twee passen buitenshuis zetten zonder je zakdoek te moeten bovenhalen? Is ‘gesnotter’ ondertussen jouw nieuwe middle name en ontkom je niet aan een hevige hoestbui op de meest vervelende momenten? Ja, de typische najaarskwaaltjes zijn weer in het land. Gelukkig weten wij wel raad met deze plaaggeesten en loodsen we je met veel plezier doorheen enkele welkome remedies en tips.

Kleine virale deeltjes zweven door de lucht, zetten zich vast op vanalles en nog wat of worden doorgegeven via direct contact. Om niet ten prooi te vallen aan een verkoudheid, hoef je niet steevast een armlengte afstand te houden en je geliefde tijdens de komende maanden alleen nog blaaskusjes te geven. Zo zijn er tal van eenvoudig toe te passen tips die je kans vergroten om zonder verkoudheid de wintermaanden te trotseren.

Was je handen

Je handen zo vaak en grondig mogelijk wassen is de boodschap! Op die manier worden bacteriën minder gemakkelijk doorgegeven en voorkom je dat je ziek wordt. Zorg ervoor dat je altijd een hydroalcoholische gel in je handtas meeneemt. Zo kun je ook je handen snel even reinigen wanneer je ze niet meteen kan wassen.

Snuit vaak je neus

Als het kriebelt, moet je snuiten. Let erop hoe je snuit: zachtjes en snuit je neus volledig leeg. Je gebruikt ook best tissues die je na één gebruik wegwerpt.

Verluchten

Gooi die ramen open en verluchten maar! Een tiental minuutjes per dag verluchten, is voldoende om de bacteriën en virussen uit het huis te verjagen.

Trek eropuit

Het is erg verleidelijk om als kluizenaar de wintermaanden door te brengen onder een warm dekentje en heerlijke chocolademelk bij de hand. Toch ligt de remedie tegen een verkoudheid buiten. Je slijmvliezen drogen namelijk uit wanneer je te lang in een erg warme ruimte verblijft en bacteriën en virussen krijgen meer kans om zich te nestelen. Duffel je lekker warm in en ga eens stevig wandelen of met een vriend of vriendin de laatste winterkoopjes checken. Je weerstand krijgt ongetwijfeld een ongeziene boost!

Last van keelpijn?

Zet de watertap al maar open. Voldoende water drinken kan de keelpijn enigszins verzachten. Ook een heerlijk kopje verse gemberthee met citroen en honing zal in veel gevallen soelaas bieden. Zorg ervoor dat de lucht binnenshuis voldoende vocht bevat. Met een luchtbevochtiger kan je de luchtvochtigheid ook eenvoudig zelf regelen.