Vlaams Parlement organiseert woensdag actuadebat over Catalonië

Vlaams Parlement organiseert woensdag actuadebat over Catalonië

Het Vlaams Parlement organiseert woensdag een actualiteitsdebat over Catalonië. Het debat komt er op vraag van meerderheidspartij N-VA en de vraag kreeg steun van oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen. Meerderheidspartijen Open Vld en CD&V en opppositiepartij sp.a staan niet te springen voor het debat, vooral omdat het parlement nog niet zo lang unaniem een resolutie over Catalonië heeft goedgekeurd. “De vraag is wat zo’n debat zal toevoegen aan die resolutie”, verzucht een bron uit de meerderheid. Het is een interne afspraak in het Vlaams Parlement. Wanneer drie of meer fracties een actualiteitsdebat vragen, stemt het Uitgebreid Bureau van het parlement daarmee in en komt er een actuadebat.

In dit geval kwam de vraag voor een actualiteitsdebat over Catalonië van meerderheidspartij N-VA. De vraag werd gesteund door oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen.Bij de eigen coalitiepartners van N-VA, Open Vld en CD&V, was er minder animo voor een plenair debat over de Catalaanse kwestie. Ook oppositiepartij sp.a was geen voorstander van een actuadebat.

Daarbij werd vooral gewezen op de Catalonië-resolutie die nog maar enkele weken geleden unaniem is goedgekeurd in het Vlaams Parlement. In die resolutie wordt aangedrongen op “dialoog en overleg”. Het parlement vroeg de Vlaamse regering ook om er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen “een faciliterende, desgevraagd bemiddelende rol te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse regering om tot een vreedzame en duurzame oplossing te komen”.

Het Catalonië-debat in het Vlaams Parlement zal plaatsvinden in afwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Die neemt deze week deel aan het staatsbezoek van het koningspaar aan India.

bron: Belga