Ook voormalige Pakistaanse premier Aziz duikt op in Paradise Papers

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Paradise Papers duikt nu ook de naam van Shaukat Aziz op, tot 2007 eerste minister van Pakistan onder president Pervez Musharraf. De voormalige topbankier bij Citibank zou een geheim trustfonds gehad hebben op Bermuda, zonder dat aan de Pakistaanse autoriteiten te melden, hoewel dat verplicht is voor parlementsleden. Toen Musharraf in 1999 aan de macht kwam na een militaire staatsgreep, duidde hij Aziz - toen vicevoorzitter bij Citibank - aan als minister van Financiën. Van 2004 tot 2007 was de man premier.

Vlak voor hij het tot minister van Financiën schopte, richtte Aziz een trustfonds op. Het vehikel werd beheerd vanuit Bermuda door Appleby, het offshore advocatenkantoor dat aan de basis ligt van de onthullingen in de Paradise Papers. Zijn vrouw, drie kinderen en kleindochter waren de begunstigden van het fonds.

Hoewel het trustfonds tot 2015 actief bleef, lang nadat zijn mandaat als premier was afgelopen, heeft Aziz dat nooit aan de Pakistaanse kiesautoriteiten gemeld. Dat is in het land nochtans verplicht voor parlementsleden: in juli van dit jaar moest toenmalig premier Nawaz Sharif nog wijken omdat hij niet al zijn bezittingen en activa aan de kiescommissie had doorgegeven, wat door de Panama Papers aan het licht kwam. Volgens de advocaat van Aziz heeft zijn cliënt de wet echter niet overtreden, omdat hij niet de wettelijke eigenaar van het fonds was.

Het Paradise Papers-onderzoek is gebaseerd op 13,4 miljoen vertrouwelijke documenten, waarvan het merendeel van bij Appleby komt. Volgens De Tijd bevatten de papers naast grote namen als de Britse Queen en de Ierse zanger Bono ook tienduizenden links naar honderden bedrijven en personen in ons land, maar op meer details over de Belgische link, is het voorlopig nog wachten.

bron: Belga