Nieuwe ministers aangesteld na zuiveringsoperatie in Saoedi-Arabië

Nieuwe ministers aangesteld na zuiveringsoperatie in Saoedi-Arabië
Nieuwe ministers aangesteld na zuiveringsoperatie in Saoedi-Arabië

Na de zuiveringsoperatie in Saoedi-Arabië, waarbij afgelopen weekend elf prinsen, vier zittende ministers en 34 ex-ministers opgepakt werden op verdenking van corruptie, zijn maandag al twee nieuwe ministers ingezworen. Het gaat om belangrijke posten: zo werd prins Shalid bin Ajaf beëdigd als nieuwe minister van de Nationale Garde. De nieuwe minister vervangt prins Mutaib bin Abdullah, die gold als rivaal van kroonprins Mohammed bin Salman. De Nationale Garde is naast het leger en de politie het belangrijkste veiligheidsorgaan van het koninkrijk.

De nieuwe minister van Economie is Mohammed al-Tuwaijri.

Elf prinsen, vier zittende ministers en 34 ex-ministers werden afgelopen weekend oppakt. Eén van hen is prins al-Walid ben talal, één van de vijftig rijkste zakenmannen ter wereld met talrijke bezittingen in het Westen. Hij zou worden beschuldigd van witwaspraktijken.

Ook ex-minister van Financiën Ibrahim al-Assaf en het vroegere hoofd van het koninklijk hof, Khaled al-Tuwaijri, zouden zijn opgepakt, naast voormalige toplui van staatsbedrijven en van de luchtvaartmaatschappij. Zij zouden zich volgens lokale media schuldig hebben gemaakt aan persoonlijke verrijking. De verdachten zouden voorlopig opgesloten zitten in hotels in Riyad.

De zuiveringsoperatie is ongezien in Saoedi-Arabië. Ze komt er op initiatief van kroonprins Mohammed ben-Salman, die zich de afgelopen maanden al liet opmerken met hervormingsplannen.

Bron: Belga