Marktkramers blokkeren invalswegen Parijs uit protest tegen afschaffing kerstmarkt

Marktkramers blokkeren invalswegen Parijs uit protest tegen afschaffing kerstmarkt

De ruzie tussen de organisator van de kerstmarkt op de Champs-Elysées en de gemeenteraad van Parijs escaleert. Vanochtend hebben tientallen marktkramers met hun vrachtwagens filterblokkades opgesteld op invalswegen naar Parijs. Ze doen dat uit protest tegen de afschaffing van de kerstmarkt onder zijn huidige vorm. Op verschillende invalswegen naar Parijs staan lange files als gevolg van de actie, waarbij enkel personenwagens doorgelaten worden.

In juni besliste de gemeenteraad van Parijs unaniem de kerstmarkt in zijn huidige vorm af te schaffen. Er viel te horen dat de markt te veel gericht was op commercie en niet binnen het prestigieuze kader paste van de Champs-Elysées. Er zou nagedacht worden over een alternatief.Dat was zeer tegen de zin van Marcel Campion, organisator van de kerstmarkt en eigenaar van het reuzenrad aan de Place de la Concorde. Die beloofde actie te zullen voeren. Meteen na de beslissing werd al eens een filterblokkade opgeworpen door de marktkramers.

De kerstmarkt trekt jaarlijks zo’n 15 miljoen bezoekers. Volgens de organisatoren is de markt goed voor 2.000 arbeidsplaatsen. Een woordvoerder van de gemeentelijke autoriteiten liet al weten dat de actie niets zal veranderen aan de beslissing van de gemeenteraad.

bron: Belga