"Kritiek van Aspe op ticketprijs Boekenbeurs is wel héél kort door de bocht"

door
Belga
Leestijd 3 min.

De kritiek van thrillerauteur Pieter Aspe op de volgens hem te hoge kostprijs van een toegangsticket voor de Boekenbeurs in Antwerpen (10 euro), is volgens Boek.be-woordvoerder Alexis Dragonetti "héél kort door de bocht." Volgens Boek.be herleidt de auteur een complex economisch gebeuren tot iets sloganesks. Vooral Aspes uitval dat de Boekenbeurs dient "om een aantal ambtenaren bezig te houden", schiet bij Dragonetti in het verkeerde keelgat. "Dit slaat echt nergens op."

Dragonetti wijst erop dat elke beurs inkomgeld vraagt. "Het Autosalon, Batibouw, noem maar op, altijd wordt toegangsgeld gevraagd", aldus Dragonetti. "En wie als beursbezoeker wat creatief is, zal via een uitgeverij of een mediapartner al vlug aan een gratis ticket geraken. De 150.000 bezoekers die de Boekenbeurs gemiddeld bezoeken, betalen zeker niet allemaal voor hun ticket. Voor jongeren onder de twaalf jaar is de toegang trouwens gratis."

"Voor de tien euro toegangsprijs bieden we een unieke belevenis", vervolgt Dragonetti. "We bieden de grootste selectie van boeken die je kan vinden in ons land. We bieden een platform aan 900 auteurs die 2.000 signeersessies houden. Daar heeft de boekenliefhebber de kans om met zijn favoriete auteur in contact te treden en vice versa. Daarnaast zijn er 340 podiumactiviteiten en allerlei animatie. Dat alles heeft zijn kostprijs. Plus het huren van de infrastructuur, het aankleden en bewegwijzeren van de hallen, het inhuren van security, enzovoort."

De laatdunkendheid waarmee Aspe het heeft over "een aantal ambtenaren van Boek.be", stuit Dragonetti fel tegen de borst. "Die 20 medewerkers van Boek.be (een samenwerkingsverband van de algemene uitgevers, de educatieve uitgevers en de boekhandelaars, nvdr.) zijn niet alleen allemaal tijdens de Boekenbeurs in het getouw, zij werken het hele jaar door aan het beheer van de ISBN-nummers, zij werken voor het Kenniscentrum van Boek.be, het ontwerpen en uitwerken van leesbevorderingscampagnes, het subsidiëren van de auteurs, en zo meer", zegt Dragonetti. "Ik ben te allen tijde bereid om dat aan mijnheer Aspe zelf uit te leggen. Onze Boekenbeurs geeft de auteurs vandaag een grote visibiliteit. Het feit dat Aspe met zijn uithaal naar ons de krant haalt, is daar overigens een mooi bewijs van..."

Daarnaast moet ook vermeld dat de uitgevers zelf ook een duit in het zakje doen door het standgeld dat ze betalen om op de beurs aanwezig te zijn. "Het feit dat ze elk jaar weer present zijn, betekent toch dat de opbrengsten van de boekenverkoop op de Boekenbeurs zeker opweegt tegen het standgeld dat ze moeten betalen", zegt Dragonetti.

De schrijvers worden niet vergoed voor de signeersessies of deelname aan panelgesprekken en discussie. "Ik sluit niet uit dat een individuele uitgever zijn auteur iets toesteekt", zegt Dragonetti. "Maar in principe wordt de auteur niet vergoed. Hij krijgt de kans om met duizenden lezers in contact te komen. Dat is allemaal reclame voor zijn werk."

Ten slotte vindt Dragonetti de conclusie over de opkomst die dit jaar zou tegenvallen, voorbarig. "Er zijn nog vier dagen te gaan, waaronder enkele waarop veel scholen op bezoek komen en een weekend dat meestal ook veel mensen lokt."

bron: Belga