Koningspaar bezoekt Taj Mahal

door
Belga
Leestijd 2 min.

Koning Filip en koningin Mathilde, die deze week op staatsbezoek zijn in India, hebben vandaag één van de bekendste monumenten van het land bezocht: de Taj Mahal. De site van het "Paleis van de kroon" werd voor de gelegenheid gesloten voor het grote publiek. Het Belgische vorstenpaar vloog maandagochtend van New Delhi naar Agra voor een bezoek aan de Taj Mahal. Ministers-presidenten Willy Borsus (Waalse regering), Rudi Vervoort (Brusselse regering) en Rudy Demotte (regering van de Franse Gemeenschap) vergezelden het koningskoppel, net als minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem. Vlaams minister-president Geert Bourgeois zou maandagavond aankomen in India.

Filip en Mathilde, voor de gelegenheid gekleed in een koraalrode jurk, kregen samen met de rest van de Belgische delegatie een geleid bezoek op de site van het islamitische mausoleum. Het bekende witmarmeren mausoleum werd gebouwd in opdracht van de zeventiende-eeuwse Mogol-keizer Sjah Jahan. Hij wilde een grafmonument voor zijn lievelingsvrouw Mumtaz Mahal laten bouwen. Het gebouw wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht.

Over het mausoleum is de laatste tijd wel wat inkt gevloeid in de Indiase media. De nationalistische hindoes vinden dat de site "de Indiase cultuur niet langer zou vertegenwoordigen". De regering van de deelstaat Uttar Pradesh verzekerde daarop dat het gehecht is aan de bewaring van de site, waarmee er een einde kwam aan de polemiek.

Het koningspaar rondde het bezoek aan de Taj Mahal af met het tekenen van het gouden boek en met een groepsfoto. Nadien keerde het paar en de delegatie terug naar New Delhi.

Bron: Belga