Beke niet opgezet met "stoere verklaringen" over Catalonië

door
Belga
Leestijd 2 min.

CD&V-voorzitter Wouter Beke neemt de "stoere verklaringen" vanuit Vlaanderen en België over Catalonië op de korrel. Die verklaringen kunnen volgens hem belangrijke (diplomatieke) gevolgen hebben voor ons land. "De voorbije jaren is de stelling steeds geweest dat buitenlandse conflicten niet geïmporteerd mogen worden. Je kan die houding niet veranderen op basis van de sympathie die je voor een van de partijen hebt", aldus Beke. De Catalaanse kwestie stond vanochtend op de agenda van het politiek bestuur van de Vlaamse christendemocraten. CD&V blijft hameren op het belang van dialoog. Voorzitter Beke benadrukt ook dat de politiek zich niet te mengen heeft in de lopende gerechtelijke procedure. "Er zijn binnen Europa duidelijke regels afgesproken wanneer een ander land om iemands aanhouding vraagt. Die procedure is in handen van het gerecht. Als politiek hebben wij ons daarin niet te mengen", klinkt het.

Maar volgens Beke wordt de dialoog "niet bevorderd door stoere verklaringen vanuit Vlaanderen en België". Beke: "Ons land heeft in het verleden het politiegeweld tijdens het referendum veroordeeld, alsook het overtreden van eigen wetten en regels door de Catalaanse regering. In ons land heeft de onderzoeksrechter Puigdemont onder voorwaarden vrijgelaten. Dit zou ook in Spanje navolging kunnen krijgen. Dit verhindert niet dat het Spaans gerecht in alle onafhankelijkheid zijn werk kan doen. Maar het laat de Catalaanse politici ook toe zich te kunnen voorbereiden op de verkiezingen van 21/12".

De CD&V-voorzitter wijst er ook op dat er in het verleden herhaaldelijk is gezegd dat buitenlandse conflicten "niet geïmporteerd mogen worden". "Je kan die houding niet veranderen op basis van de sympathie die je voor een van de partijen hebt", aldus Beke.

bron: Belga