Puigdemont onder voorwaarden weer op vrije voeten

Carles Puigdemont
Belga / N. Maeterlinck

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers zullen  volgende week vrijdag voor de Brusselse raadkamer verschijnen. In de tussentijd mogen ze ons land niet verlaten.

Het Spaanse gerecht had een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Puigdemont (foto) en co. Zondagochtend gaven ze zich aan bij de federale gerechtelijke politie in Brussel. De onderzoeksrechter besliste hen vrij te laten. Ze kregen wel het verbod om België te verlaten zonder toestemming en ze moeten een vast verblijfsadres hebben en zich te allen tijde beschikbaar stellen voor het gerecht.

De Brusselse raadkamer zal beslissen of het vijftal aan Spanje moet overgeleverd worden. Die zitting vindt vrijdag 17 november plaats.

Catalaanse burgemeesters

Vandaag reizen nog eens tweehonderd Catalaanse burgemeesters naar Brussel af. Dat bericht de Catalaanse krant La Vanguardia. Bedoeling is om “uit eerste hand” informatie te geven over wat er momenteel in de regio gebeurt, zoals het opsluiten van regeringsleden en de toepassing van het beruchte grondwetsartikel 155. Er wilden naar verluidt nog meer burgemeesters meekomen, maar er zijn niet genoeg beschikbare vluchten. Ook Catalanen die tegen de onafhankelijk zijn komen naar ons land en zullen rond de middag een persconferentie geven vanuit het Europees parlement.

N-VA

Ondertussen zit het er bovenhands op tussen de Partido Popular, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, en de N-VA. De PP had Jambon en de N-VA “een voorgeschiedenis van xenofobie, in strijd met de gelijkheid van personen, en ook van afwijzing van immigranten” verweten. “Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular echt moeten zwijgen”, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever aan de VRT.