Verkeersongevallen door zware smog in India en Pakistan

Verkeersongevallen door zware smog in India en Pakistan

Grote delen van India en Pakistan zijn dezer dagen opnieuw getroffen door zware smog. De toestand is zo erg dat er verkeersongevallen gebeuren omdat bestuurders niet ver voor zich uit kunnen kijken. Heel wat mensen hebben ademhalingsproblemen en blijven noodgedwongen thuis, bericht Associated Press. Beide landen zijn berucht voor hun luchtvervuiling. New Delhi, waar het Belgische koningspaar de volgende dagen op staatsbezoek is, wordt beschouwd als één van de ergste door smog getroffen steden ter wereld.

Volgens de Pakistaanse weerman Mohammad Hanif wordt de vervuiling deze keer veroorzaakt door stof, op zijn beurt het gevolg van het verbranden van gewassen, en door de uitstoot van fabrieken en steenovens in de regio. Hij raadt de bevolking aan om de volgende weken mondmaskers te dragen, om zich te beschermen tegen schade aan de luchtwegen.

Bij verkeersongevallen in de Punjab-provincie als gevolg van de smog kwamen minstens tien personen om en raakten er 25 gewond. De autoriteiten adviseren om het verkeer te beperken. In New Delhi zijn verschillende private scholen gesloten en worden sport- en andere activiteiten in open lucht beperkt. Het Indiase hooggerechtshof heeft er ook de verkoop van rotjes verboden, die vaak aangestoken worden bij het Hindu Diwali Festival. De luchtvervuiling overtreft er achttien keer de gezondheidslimiet.

bron: Belga