Turkse premier gaat naar VS na visarel

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse premier Binali Yildirim gaat van 7 tot 11 november naar de Verenigde Staten voor een ontmoeting met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Er zal onder meer worden gepraat over de problemen met de visa-uitreiking tussen beide landen. Een maand geleden beslisten de VS om met onmiddellijke ingang al hun niet-immigratiegebonden visadiensten in Turkije op te schorten, nadat een medewerker van het Amerikaanse consulaat in Istanboel werd gearresteerd. De man wordt verdacht van spionage en van banden met "volksvijand" Fethullah Gulen. Turkije nam meteen weerwraak door ook alle niet-immigratiegebonden visadiensten met de VS op te schorten.

Er zijn al langer spanningen tussen de VS en Turkije, onder meer omdat de Amerikanen de gevraagde uitlevering van Gulen weigeren en steun verlenen aan Koerdische troepen in Syrië. Volgens een persbericht van het kabinet van Yildirim zal er met Pence over tal van kwesties worden gepraat, onder meer Irak en Syrië, maar ook de strijd tegen terrorisme, de vluchtelingencrisis en de visaproblemen. "Met zijn bezoek wil hij de meningsverschillen over sommige kwesties oplossen en de samenwerking met de VS verbeteren", luidt het.

De Turkse premier zal worden vergezeld door vicepremier Mehmet Simsek, minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en minister van Energie Berat Albayrak.

bron: Belga