Trump is kop van jut bij start klimaattop in Bonn

AFP PHOTO / SASCHA SCHUERMANN

Van morgen tot 17 november komen delegaties van bijna alle landen ter wereld samen voor de klimaattop in Bonn. Afgelopen weekend stroomden betogers toe in de Duitse stad.

Tienduizenden betogers trokken door de straten van Bonn. «Stap uit steenkool, Frau Merkel!», zo was te lezen. Op een ander bord werd president Donald Trump beschuldigd van «klimaatgenocide». Er was ook een Vrijheidsbeeld met een toorts waar vervuilende rook uitkwam.

Trump besloot in juni uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. Toch zal er een Amerikaanse delegatie aanwezig zijn. De uitstap gaat immers pas van kracht in 2020. Volgens The New York Times zullen de Amerikanen tijdens een lezing onder meer ‘duurzame’ fossiele brandstoffen en kernenergie promoten. Trump zelf is niet op de klimaattop, hij is op rondreis door Azië.

De jaarlijkse top van de Verenigde Naties heeft aan spankracht ingeboet sinds er twee jaar geleden in Parijs een belangrijk akkoord gesloten is. Toch staan er belangrijke discussies op de agenda. Zo moeten de principes die in Parijs vastgelegd werden, leiden tot concrete afspraken. Bovendien moeten de doelstellingen ambitieuzer worden als men de opwarming van de aarde tot 2°C wil beperken. Daarnaast zal ook de compensatie voor ontwikkelingslanden ter sprake komen. Rijke landen tonen weinig bereidheid om compensatie te betalen aan arme landen. Een mogelijk alternatief is de invoering van een goedkope verzekering tegen extreem weer.

De klimaattop wordt voorgezeten door Fiji, dat zelf zwaar te lijden heeft onder de klimaatverandering, maar om praktische redenen wordt de bijeenkomst in Duitsland gehouden.