Nederlandse pedofiel Robert M. stuurde excuusbrief aan ouders slachtoffers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Nederlandse pedofiel Robert M., die een celstraf van 19 jaar uitzit, is erin geslaagd om vanuit de gevangenis een excuusbrief te sturen aan bijna alle ouders van zijn slachtoffers. "Veel van mijn cliënten vinden het, voorzichtig uitgedrukt, uitermate storend dat Robert M. hen, nu zelfs via de media, blijft benaderen", reageert de advocaat van een groot deel van de ouders, Richard Korver. In de brief betuigt hij zijn spijt aan de ouders en biedt hij aan dat ze met hem kunnen praten. M. verstuurde de brief vorig jaar behalve aan de advocaat, ook aan de Nederlandse kranten Trouw en de Volkskrant. Hij vermomde zijn schrijven als advocatenpost, alsof het gericht was aan een jurist van een advocatenkantoor. Daardoor werd de brief niet gescreend aangezien gedetineerden vrijelijk contact met advocaten mogen hebben. "Juist bij een gedetineerde als Robert M. mag de maatschappij een maximale vorm van controle verwachten. Daar is ernstig in tekortgeschoten", aldus nog Korver.

De veroordeelde kindermisbruiker zou in de gevangenis van Vught zonder medeweten van justitie ook bezoek hebben gehad van twee journalisten. Hij had hen aangemeld als relatiebezoek en geen toestemming gevraagd voor een mediabezoek, terwijl gedetineerden elk contact met journalisten altijd moeten voorleggen aan de gevangenisdirectie.

Het Nederlandse ministerie van Justitie betreurt intussen dat M. de slachtoffers en media heeft kunnen benaderen en stelt in een reactie dat "extra scherpte op zijn plaats geweest" was. Inmiddels werden al extra maatregelen genomen. Zo worden bezoekers voortaan vooraf gescreend en worden ook zijn in- en uitgaande post en telefoongesprekken gecontroleerd.

De zaak-Robert M. bracht indertijd een schokgolf in heel Nederland teweeg. M. buitte zijn positie als crèchemedewerker uit om kinderen te misbruiken. Veel van het misbruik legde hij vast op film. Hij gaf die beelden door aan andere pedofielen.

Bron: Belga