Crisis Catalonië – Puigdemont roept separatisten op tot frontvorming

Crisis Catalonië - Puigdemont roept separatisten op tot frontvorming

De afgezette minister-president van Catalonië, Carles Puigdemont, heeft de onafhankelijkheidsgezinde partijen van Catalonië tot eenheid opgeroepen bij de regionale verkiezingen van 21 december. Hij deed de oproep vanuit Brussel, waar hij zich heeft teruggetrokken om aan vervolging in Spanje te ontkomen. Puigdemont liet ook weten bereid te zijn tot volledige medewerking met de Belgische justitie. “Het moment is gekomen voor alle democraten om zich te verenigen. Voor Catalonië, voor de vrijheid van de politieke gevangenen” en voor de onafhankelijke republiek in het rijke noordoosten van Spanje, schreef de separatistische leider op zijn Twitter-account. Puigdemont verwijst naar een onlinepetitie die oproept tot de vorming van een onafhankelijkheidsgezinde “unitaire lijst”. De petitie had vandaag ruim 14.000 handtekeningen verzameld.

Puigdemont kondigde gisteren op de Franstalige openbare omroep RTBF aan dat hij bereid was kandidaat te zijn voor de verkiezingen die de Spaanse premier Mariano Rajoy uitschreef. De premier zette de Catalaanse regering af en plaatste de regio onder voogdij enkele uren nadat de “Republiek Catalonië” op 27 oktober uitgeroepen was.

Puigdemont is bovendien bereid tot volledige samenwerking met de Belgische justitie, naar aanleiding van het Europese aanhoudingsbevel dat Spanje heeft uitgevaardigd. “We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie nav het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje”, plaatste hij in het Nederlands op Twitter.

Het federaal parket heeft gisteren vijf Europese aanhoudingsbevelen ontvangen van de Spaanse autoriteiten. Naast dat voor de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont, gaat het om de vier Catalaanse ministers Maria Serret, Antoni Comin, Lluís Puig en Clara Ponsati. Ze worden onder meer vervolgd wegens rebellie, opruiing en verduistering van overheidsgeld. Een rechter uit Madrid stelde donderdag de acht overige leden van de regionale regering in verdenking en liet hen opsluiten.

bron: Belga