Voortvluchtige Saouti-broer opgepakt: federaal parket nog niet officieel verwittigd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voortvluchtige terreurverdachte Mohamed Saouti is na een vlucht van drie maanden opgepakt. Dat schrijven Het Nieuwsblad en La Capitale vrijdag, en kreeg ook de VRT bevestigd. Het federaal parket is nog niet officieel op de hoogte gebracht van de arrestatie. Zodra dat wel het geval is, zal het federaal parket zijn uitlevering vragen, al is de kans klein dat Mohamed Saouti ook effectief zal uitgeleverd worden. Mohamed Saouti is de broer van de voor terrorisme veroordeelde Saïd Saouti, lid van de Brusselse motorclub Kamikaze Riders en van Khalid en Akim Saouti. Die laatste twee werden begin juli opgepakt in Anderlecht omdat ze een terreuraanslag zouden plannen. Het juiste tijdstip en datum voor die aanslag lagen naar alle waarschijnlijkheid nog niet vast maar bij huiszoekingen stootte de politie alvast op een heel arsenaal wapens en munitie, alsook uniformen van politie en de civiele bescherming.

In Frankrijk werd toen ook de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn. Uit het onderzoek zou blijken dat Ghemit en de broers Saouti regelmatig telefonisch contact hadden en dat er minstens één ontmoeting was in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is hoe Ghemit samen met Akim Saouti de garagebox bezoekt waar de wapens gevonden werden.

Ook Mohamed Saouti zou deel uitgemaakt hebben van dezelfde terreurcel, maar kon begin juli aan de politie ontkomen. Hij zou nu in Marokko opgepakt zijn.

"Wij zijn nog niet officieel op de hoogte gebracht van die arrestatie", klinkt het bij het federaal parket. "Zodra dat gebeurt, zullen we zijn uitlevering vragen. Aangezien de betrokkenen de Marokkaanse nationaliteit heeft en Marokko geen onderdanen uitlevert, is de kans klein dat hij ook uitgeleverd wordt, maar dan kan hij in Marokko terechtstaan."

bron: Belga