Verdediging Gyselbrecht naar cassatie tegen afgewezen wraking

door
Belga
Leestijd 2 min.

De verdediging van André Gyselbrecht zal cassatieberoep aantekenen tegen het arrest van het hof van beroep in de zaak van de kasteelmoord. Dat bevestigt meester Johan Platteau. De advocaten van twee beklaagden hadden wrakingsverzoeken ingediend, maar het hof oordeelde vorige donderdag dat de rechters niet moeten vervangen worden. André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. De evaluatiezitting van de correctionele rechtbank van Brugge van maandag 2 oktober vormde de aanleiding voor de wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. De verdediging van André Gyselbrecht kon zich ook niet vinden in de inhoud van de zittingsbladen.

Na de wrakingsverzoeken hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich uit de zaak terug te trekken, maar ze hadden beslist om dat niet te doen. Daardoor moest de eerste kamer van het Gentse hof van beroep bepalen of de rechters vervangen moesten worden. Het hof van beroep stelde op 26 oktober dat de rechters "geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid" hebben getoond.

De verdediging heeft tot 10 november de tijd om cassatieberoep aan te tekenen tegen dat arrest. De advocaten van André Gyselbrecht hebben ondertussen beslist dat ze inderdaad naar het Hof van Cassatie zullen trekken. In de loop van volgende week zal meester Platteau cassatieberoep aantekenen.

In het omstreden tussenvonnis van 2 oktober besliste de rechtbank om geen getuigen meer op te roepen. Er werd beslist dat de pleidooien op 6 november zouden starten. Door de démarche van de verdediging zal de behandeling van de zaak maandag uitgesteld worden.

bron: Belga