Trump naar Azië vertrokken

Trump naar Azië vertrokken

De Amerikaanse president Donald Trump is voor een bijna twee weken durende reis naar Azië vertrokken. Aan boord van het presidentieel toestel Air Force One vliegt hij samen met zijn echtgenote Melania eerst naar Hawaii, waarna het verder gaat naar Tokio, waar Trump zondag aankomt. In Japan komt Trump met premier Shinzo Abe en keizer Akihito bijeen. Andere tussenstops zijn China en Zuid-Korea, waar Trump onder andere de crisis op het Koreaans schiereiland wil bespreken. In Vietnam en op de Filipijnen zal de president deelnemen aan de belangrijke top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), een organisatie van Aziatische landen en landen die grenzen aan de Stille Oceaan. Pas vandaag besliste Trump om op 14 november ook aan de East Asia Summit in de Filipijnse hoofdstad Manila deel te nemen, een dag na zijn vergadering aldaar met de ASEAN, een organisatie van tien Zuidoost-Aziatische landen. Het zal onder andere gaan over handel en veiligheid in de regio.

Aanvankelijk wilde Trump voor de bijeenkomst van de Oost-Azië-top passen, maar dat stootte op te veel kritiek. Het is nog niet duidelijk wanneer Trump daarna terug in Washington wordt verwacht, want zijn verblijf zal nu een dag langer duren dan gepland.

Langs Russische kant was er sprake van een ontmoeting tussen president Vladimir Poetin en Trump in de marge van de APEC-top. Maar dat heeft het Witte Huis niet bevestigd.

bron: Belga