Puigdemont wil zich overleveren aan Belgische justitie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wil zich overleveren "aan het echte gerecht", waarmee hij het Belgische bedoelt, niet aan het Spaanse. Dat zegt hij in een interview met RTBF. Puigdemont veroordeelt de "extreem barbaarse" actie van de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy. Hij acht hem verantwoordelijk voor de beslissing om het grootste deel van de voormalige Catalaanse regering in hechtenis te laten nemen.

Puigdemont roept op tot een politieke dialoog, volgens hem de enige oplossing voor de impasse. "We moeten aan politiek doen, wat Mariano Rajoy nooit doet", aldus Puigdemont. "Hij heeft de procureur-generaal gebruikt, de rechtbanken, de politie, zelfs bedrijven. Het is niet normaal dat we dertig jaar gevangenisstraf riskeren voor iets dat we met een mandaat van de kiezer hebben gedaan."

"We kunnen niet van een democratie spreken als we met deze spelregels moeten spelen", aldus de voormalige minister-president. "Ik ben verkozen. Waarvoor dienen verkiezingen dan nog? De wil van de Catalaanse kiezers is op illegale wijze ongedaan gemaakt door de regering van Mariano Rajoy."

Puigdemont benadrukt in het interview voorts dat hij niet is gevlucht uit Spanje, maar het is volgens hem onmogelijk om van daaruit zijn verdediging op te bouwen.

bron: Belga