Gemiddelde auto is nauwelijks zeven jaar oud

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gemiddelde Belgische auto is nauwelijks 7,7 jaar oud, blijkt uit een rapport van de European Automobile Manufacturers Association (ACEA). De link met onze cultuur van bedrijfswagens is snel gelegd. België staat binnen Europa op de tweede plaats wat de leeftijd van voertuigen betreft. Enkel het welstellende Luxemburg doet het met 6,2 jaar nog beter. Het Europees gemiddelde is 10,7 jaar en uitschieters als Polen doen het zelfs met auto's van gemiddeld 17,2 jaar oud.

Met de leeftijd -en bijgevolg milieuvriendelijkheid- van onze vrachtwagens gaat het minder goed. De gemiddelde vrachtwagen is 9,8 jaar oud, tegenover een Europees gemiddelde van 11,7. Onder meer Nederland, Denemarken en Frankrijk doen het beter dan ons. Sinds de invoering van de kilometerheffing gaat het wel de goede richting uit met de milieuvriendelijkheid van de vrachtwagens, omdat die heffing zwaarder uitvalt voor vrachtwagens met een lagere euronorm.

In Europese context is België nog steeds een dieselland, al is ook die evolutie intussen omgekeerd. Het aantal hybrides en auto's op LPG of CNG liggen ver onder de Europese cijfers.

Ook dat België relatief veel auto's telt in vergelijking met het aantal inwoners is geen geheim. We hadden er 494 per duizend inwoners in 2015. Luxemburg spant de kroon met 661, maar ook in onder meer Italië, Zwitserland en Polen rijden er meer wagens.

bron: Belga