Donderpreek vergezelt straks elke verkeersboete

Donderpreek vergezelt straks elke verkeersboete

Vanaf volgend jaar wordt elke verkeersboete vergezeld van een boodschap, die de overtreder herinnert aan de strengere straffen die hem boven het hoofd hangen. Dat staat in het beleidsplan van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dat Sudpresse kon inkijken, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag. Elke verkeersboete zal gepaard gaan met zo’n schriftelijke donderpreek en de boodschap dat de regering vast van plan is wan­gedrag op de weg strenger te bestraffen. Bijvoorbeeld met een alcoholslot voor wie de tweede keer betrapt wordt op rijden onder invloed. Of vier jaar gevangenisstraf voor vluchtmisdrijf.

De minister van Mobiliteit hoopt dat zijn boodschap een ontradend effect zal hebben, niet alleen op de modale chauffeur die voor het eerst een overtreding begaat, maar ook op de recidivist.

De organisatie voor verkeersveiligheid VIAS juicht het initiatief toe. “Elke communicatie over de gevaren van bepaald ­gedrag op de weg en de bijbehorende verstrengde straffen kan de weggebruiker hopelijk overtuigen dat hij zich beter aan de verkeersregels houdt.”

bron: Belga