Colombiaanse demonstranten laten 17 politieagenten vrij

Leden van een Colombiaanse inheemse etnische groep hebben donderdag 17 politieagenten vrijgelaten die ze 24 uur lang vasthielden tijdens protesten in het noordwesten van het Zuid-Amerikaanse land. Ze vinden dat de regering hen onvoldoende ondersteuning biedt bij het stopzetten van de teelt van de cocaplant, meldt de zender Blu Radio.
De politie was afgedaald naar een weg die de departementen Choco en Risaralda verbindt, en door de demonstranten van de etnische groep Embara werd geblokkeerd.
Ze voelden zich naar eigen zeggen bedreigd door de aanwezigheid van de politie, en hielden daarom 18 agenten vast. Eén van hen werd al snel vrijgelaten.
Minister van Defensie Luis Carlos Villegas beschuldigde de demonstranten van ontvoering, en eiste de onmiddellijke vrijlating van de agenten.
Sinds vorige week hebben zo’n 100.000 mensen geprotesteerd in verschillende regio’s omdat ze meer hulp willen van de regering bij de omschakeling van het verbouwen van de cocaplant (die gebruikt wordt om cocaïne te maken) naar legale gewassen.
Die maatregel maakte deel uit van het vredesakkoord dat in november 2016 werd ondertekend door de regering en de guerrillabeweging FARC, die betrokken was bij cocaïnehandel.
De inheemse groepen vinden dat de regering haar beloftes niet houdt en hen onvoldoende middelen verleent. Volgens Villegas raakte bij die protesten 21 agenten gewond.
Colombia telt 45 inheemse gemeenschappen die samen goed zijn voor 1,5 miljoen mensen, op een totale bevolking van 49 miljoen.

bron: Belga