Fototip 5: Kies de ideale lens voor elke situatie

Ph. Peter Schlegel / Canon

De juiste lens kiezen, is essentieel om de perfecte foto te maken. Mensen, landschappen, details of actiescènes… ze vragen elk een aangepaste lens.

De meeste fototoestellen worden verkocht met een standaardlens. Die is geschikt voor de meeste fotografiestijlen, maar er bestaan ook speciale lenzen voor specifieke situaties.

Portretten

Wil je mensen fotograferen en zo goed mogelijk hun uitdrukkingen en emoties vastleggen? Weet dan dat er speciale portretlenzen bestaan. Het belangrijkste kenmerk van die lenzen is hun brandpuntsafstand en maximale diafragmaopening. De brandpuntsafstand, uitgedrukt in millimeter, is de afstand tussen de lens en de sensor van je camera wanneer je scherpstelt op het onderwerp. Portretlenzen hebben meestal een brandpuntsafstand van meer dan 85 mm.

Ph. Elisabeth Middelhuis / Canon

De andere belangrijke factor in de keuze van een portretlens is de maximale diafragmaopening. Dat is de opening die de lens maakt om de hoeveelheid invallend licht te regelen. Voor het maken van portretten is een zo groot mogelijke diafragmaopening een troef.

Landschappen

Met elke lens kan je mooie landschapsfoto’s maken. Maar wil je echt panoramische landschappen, een brede horizon of een uitgestrekte hemel vereeuwigen, dan heb je een groothoeklens nodig. Daarmee krijg je niet alleen meer details in beeld, maar ook meer intensiteit.

Ph. Christian Träger / Canon

Details en macro’s

Om kleine, onvoorspelbare dieren (insecten bv.), bloemen of voor het blote oog onzichtbare voorwerpen te fotograferen, is een macrolens een must. Die is bedoeld voor close-upfotografie en biedt een vergroting van 1:1. Macrofotografie opent nieuwe perspectieven. Het laat je toe kleine voorwerpen te vergroten en een hypergedetailleerde wereld te ontdekken. Speciale macrolenzen bieden een hoge mate van scherpte en contrast.

Actie en natuur

Wil je een sportactie in close-up fotograferen? Voetballers of basketters in beweging? Of wilde dieren in hun natuurlijke habitat? Daarvoor worden meestal lenzen met een brandpuntsafstand van meer dan 70 mm gebruikt, de zogenaamde telelenzen. Die zijn ideaal om verafgelegen onderwerpen in het kader te vergroten en dichtbij de actie te komen.

Ph. Jürgen Kircher / Canon

Met deze tips ben je helemaal klaar voor de Metro Photo Challenge!