"Steeds duidelijker dat Spanje politiek proces voert tegen Puigdemont"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens Europees parlementslid Sander Loones (N-VA) is het steeds duidelijker dat Spanje een politiek proces voert tegen de afgezette minister-president Carles Puigdemont en zijn kabinet. Het Spaans parket heeft zonet een Europees aanhoudingsmandaat gevraagd tegen de Catalaanse leider en de leden van zijn regering die zich momenteel in ons land bevinden. "Als je ziet hoe snel en met welke gretigheid het in Spanje allemaal verloopt, begrijp ik waarom Puigdemont hier blijft", zegt Loones. Het Spaanse parket heeft een Europees aanhoudingsbevel gevraagd tegen Carles Puigdemont en vier leden van zijn regering, die zich allemaal in België bevinden. Dat bevel moet nu worden vertaald en overgemaakt aan het Belgische federale parket, waarna een onderzoeksrechter over de zaak kan oordelen. "Ik heb er alle vertrouwen in dat onze rechters in alle onafhankelijkheid en eerlijkheid zullen oordelen. In het verleden zagen we dat de onderzoeksrechters, na een eerste verhoor, er vaak voor kozen om de betrokken personen vrij te laten onder voorwaarden, zeker als er geen sprake is van terrorisme. Maar het is natuurlijk aan de onderzoeksrechter om daarover te beslissen", zegt Loones.

Puigdemont en vier van zijn regeringsleden blijven voorlopig in België. De Catalaanse leider liet eerder deze week al verstaan dat hij het gerecht niet wil ontlopen, maar dat hij van Madrid eerst duidelijke garanties wil op een eerlijk proces, voor hij terugkeert naar Spanje. "Als ik zie hoe snel en met welke gretigheid het in Spanje allemaal verloopt, dan begrijp ik waarom hij hier blijft", zegt Loones.

"Puigdemont is geen terrorist", benadrukt Loones nog. "Ik zie dus niet in waarom hij naar de gevangenis zou moeten. Iedereen weet dat je politieke discussies enkel kan oplossen met politieke dialoog. Niet met geweld, niet met juridische processen en al zeker niet met politieke processen."

Of de Catalanen van plan zijn om in België politiek asiel aan te vragen nu er een aanhoudingsbevel tegen hen loopt, weet Loones niet. "Dat zal de tijd moeten uitwijzen."

bron: Belga