Ryanair kent zwakste passagierstoename in drie jaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

De geschrapte vluchten bij Ryanair laten zich voelen in de passagierscijfers. De Ierse lagekostenmaatschappij vervoerde in oktober 11,8 miljoen passagiers, 8 procent meer dan in oktober vorig jaar. Het is de eerste keer sinds oktober 2014 dat de groei lager ligt dan 10 procent. De budgetvlieger kondigde midden september aan dat hij tot eind oktober 2.100 vluchten zou schrappen door problemen met de uurroosters van de piloten. Vervolgens schrapte hij nog eens 18.000 vluchten tijdens het winterseizoen.

De groeivertraging is geen verrassing: Ryanair zei eerder al te verwachten dat door de annulaties het totale aantal passagiers dit jaar zou uitkomen op 129 miljoen, waar het eerder uitging van 131 miljoen. De winstprognose van 1,4 tot 1,45 miljard euro blijft wel behouden.

Dankzij herboekingen van getroffen passagiers steeg de bezettingsgraad van de vliegtuigen in oktober wel naar 96 procent, tegen 95 procent een jaar eerder.

Ryanair maakte dinsdag al een zeldzame winstdaling bekend. In het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar (juli-september) boekte de maatschappij een nettowinst van 895,4 miljoen euro. De daling met 2 procent heeft onder meer te maken met de 25 miljoen euro die Ryanair uitgaf om een deel van de getroffen passagiers te vergoeden. In totaal werden 700.000 reizigers getroffen door de vluchtannulaties.

bron: Belga