Politieke onrust Congo - Kiescommissie belooft voor eind deze week publicatie kieskalender

door
Belga
Leestijd 1 min.

Nog voor eind deze week wordt de langverwachte kalender voor de Congolese verkiezingen gepubliceerd. Dat beloofde althans de vicevoorzitter van de kiescommissie Céni, Norbert Basengezi, schrijven enkele Congolese kranten vandaag. De publicatie van de kalender werd al verschillende keren aangekondigd, maar laat dus nog altijd op zich wachten. Eind vorig jaar moesten er in Congo presidentsverkiezingen georganiseerd worden, maar die werden eind vorig jaar, na een akkoord tussen regime en oppositie, uitgesteld naar ten laatste eind 2017. "Het Sylvesterakkoord van eind vorig jaar zal nageleefd worden", zei Basengezi woensdag na een ontmoeting met Oscar Cantu, bisschop en voorzitter van de internationale commissie gerechtigheid en vrede van de katholieke kerk. De Congolese bisschoppen bemiddelden in het Sylvesterakkoord.

Basengezi drukte de hoop uit dat er na de publicatie van de kalender financiële steun zal komen van de partnerlanden. Onder meer België stelde de publicatie van de kalender als voorwaarde voor eventuele steun aan het kiesproces.

De tweede en volgens de grondwet laatste termijn van president Joseph Kabila liep eind vorig jaar af, maar verkiezingen laten dus nog altijd op zich wachten. Midden oktober liet de kiescommissie weten dat er ten vroegste in april 2019 verkiezingen kunnen komen, en dat het Sylvesterakkoord dus niet zal worden nageleefd.

bron: Belga