Catalaanse leiders aangekomen op rechtbank, zonder Puigdemont

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Spanje zijn leden van de afgezette Catalaanse regering en parlementsleden aangekomen op de rechtbank in Madrid, maar de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is daar niet bij. Dat had zijn Belgische advocaat Paul Bekaert gisteravond ook al bekendgemaakt op de Catalaanse publieke omroep. Van de veertien regeringsleden die voor de rechtbank moeten verschijnen, ontbraken er vijf op het appel. De nummer twee van de Catalaanse regering, Oriol Junqueras, kwam als eerste aan op de Audiencia Nacional, gevolgd door acht andere ministers.

De afgezette minister-president en zijn regering riskeren in Spanje zware celstraffen omdat ze worden vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing, wegens het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid.

Puigdemont, die sinds maandag in ons land is, had dinsdag nog verklaard dat zijn komst naar België niet dient om zijn gerechtelijke vervolging in Spanje te ontlopen. Hij wil wel dat er voldoende garanties komen voor een eerlijke rechtsgang.

Bron: Belga