België zakt opnieuw op index gendergelijkheid

België is opnieuw gezakt op de jaarlijkse Global Gender Gap Index, of de index die gendergelijkheid meet. Ons land staat nu op de 31ste plaats, op een totaal van 144 landen. Vorig jaar was dat nog de 24ste plaats. De rangschikking wordt opgemaakt door het World Economic Forum (WEF), dat zich hiervoor baseert op de mate waarin mannen en vrouwen dezelfde kansen krijgen tot bijvoorbeeld economische participatie, politieke invloed, gezondheid, onderwijs, enzovoort. De Scandinavische landen voeren de rangschikking opnieuw aan: IJsland, Finland en Noorwegen zijn goed voor de top drie. Rwanda prijkt enigszins verrassend op 4 terwijl Zweden de top 5 vervolledigt. Syrië, Pakistan en Jemen sluiten de rij.

België doet het dus zeven plaatsen minder goed dan vorig jaar. Van onze buurlanden scoort enkel Nederland (32ste) slechter.

Uit de subcategorieën kan men opmaken dat België vooral zwak scoort wat het loonverschil tussen man en vrouw betreft voor hetzelfde werk. Dat verschil is gestagneerd. Ook de politiek scoort slecht, onder meer door een ondervertegenwoordiging aan vrouwelijke ministers. Het laagste scoren we op gezondheid en levensverwachting, waar België de 63ste plaats bekleedt.

België scoort wel zeer goed voor wat de kansen van vrouwen in het onderwijs betreft. Ons land staat er op een gedeelde eerste plaats, al moeten we die wel delen met 26 andere landen.

bron: Belga