AA Gent en Standard trappen speeldag af, Club als autoritaire leider naar Anderlecht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met AA Gent en Standard trappen vrijdag (20u30) twee teams, die hun competitiestart misten maar stilaan weer omhoog mogen kijken, de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. Zondag staat in Brussel de topper op de agenda tussen Anderlecht en leider Club Brugge. Bij Standard redde coach Ricardo Sá Pinto zijn vel met tien punten uit de laatste vier wedstrijden. Een knap rapport, maar met duels tegen Kortrijk, Moeskroen, Antwerp en Waasland-Beveren in feite het minimum voor de Rouches. In de Ghelamco Arena wil de Portugees tonen dat zijn team ook tegen een ambitieuzere ploeg een resultaat kan neerzetten. Maar met een twaalfde plaats in de stand kan AA Gent zijn hoge ambities van voor het seizoen voorlopig niet waarmaken. De nieuwe coach Yves Vanderhaeghe zorgde voor een frisse wind, al lieten de Buffalo's vorig weekend toch weer dure punten liggen in Charleroi.

Leider Club Brugge trekt zondag (18u) naar het Astridpark met negen punten meer dan Anderlecht, derde in de stand. Blauw-zwart, dat voor halfweg de reguliere competitie al acht punten voorsprong heeft op eerste achtervolger Charleroi, overvleugelt de tegenstand. Een driepunter op het veld van de rivaal uit de hoofdstad zou de Brugse suprematie alleen maar meer in de verf zetten. Anderlecht pakte in de Jupiler Pro League onder Hein Vanhaezebrouck tien op twaalf, maar van een hoerastemming is vooralsnog geen sprake. De Champions League-matchen geven paars-wit bovendien geen vertrouwen. Integendeel, met na vier partijen nul punten, nul gemaakte doelpunten en vier zware nederlagen om de oren, draait de Europese campagne steeds meer uit op een afgang.

Racing Genk wil zaterdag (18u), na recente zeges tegen Anderlecht en Club, zijn goede vorm bevestigen. Bij tegenstander Lokeren zal trainer Peter Maes echter zijn gram willen halen tegen de club waar hij eind 2016 werd ontslagen.

Later op de avond (20u) kijken met KV Mechelen, dat Aleksandar Jankovic als coach terughaalde, en Kortrijk twee kelderteams elkaar in de ogen die beiden best zouden winnen, en hoopt STVV in eigen huis ook staartploeg Eupen over de knie te leggen.

De wedstrijd op de Freethiel (20u30) tussen Waasland-Beveren en Moeskroen was de afgelopen seizoenen steevast een degradatiematch, maar deze jaargang eisen de twee ploegen voorlopig een plek in de middenmoot op. Zondagnamiddag (14u30) neemt Antwerp, in de stand knap vijfde, het op tegen Charleroi, een andere revelatie op stek twee. 's Avonds (20u) sluiten Oostende en Zulte Waregem de veertiende speeldag af aan de Belgische kust.

bron: Belga