Rechter spreekt zich binnen maand uit over dieselgateproces

Rechter spreekt zich binnen maand uit over dieselgateproces
AFP / M. Murat

Volgende maand beslist een Brusselse rechter of Test-Aankoop de bedrijven achter dieselgate mag aanklagen. De consumentenorganisatie vertegenwoordigt 8.000 klanten.

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg zal binnen een maand oordelen of de zaak van consumentenorganisatie Test-Aankoop tegen autobouwer Volkswagen al dan niet ontvankelijk is. In juni vorig jaar startte de consumentenorganisatie een collectieve rechtsvordering of zogenaamde ‘class action’ tegen Volkswagen omdat de autobouwer wagens met sjoemelsoftware had verkocht. Test-Aankoop hoopt via de juridische weg financiële compensaties te bekomen voor de Europese consumenten.

Onderhandelingen afwachtenDe rechter heeft nu een maand de tijd om te bepalen of de zaak ontvankelijk is. Als dat het geval is, volgt een verplichte onderhandelingsfase met de VW-groep en D’Ieteren. Als er dan geen akkoord uit de bus komt, zal de rechter zich moeten uitspreken over de eis tot schadevergoeding.

Test-Aankoop kon 8.000 dossiers verzamelen voor de collectieve rechtsvordering. Ook voor de sjoemelwagens aangekocht voor 1 september 2014, waarvoor geen groepsvordering mogelijk is, heeft Test-Aankoop nog een individuele procedure lopen tegen de VW-groep en D’Ieteren. Daar zal worden gepleit over de eis tot compensatie op 3 juni 2019.