VS zullen opnieuw tegen VN-resolutie over Cuba stemmen

De Verenigde Staten zullen opnieuw tegen de jaarlijkse resolutie stemmen van de Verenigde Naties die het handelsembargo tegen Cuba veroordeelt. Dat heeft de Amerikaanse ambassadrice Nikki Haley gezegd. Vorig jaar hadden de VS zich onder toenmalig president Barack Obama voor het eerst in 24 jaar onthouden bij die stemming. De Algemene Vergadering van de VN krijgt al sinds 1992 jaarlijks een resolutie voorgeschoteld waarin Washington wordt opgedragen een einde te maken aan het economisch, financieel en handelsembargo tegen Cuba. Tot vorig hadden de VS, net als Israël, telkens tegen die resolutie gestemd. Vorig jaar besliste beide landen echter om zich te onthouden. De 191 overige leden van de Algemene Vergadering keurden de tekst goed.
Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag echter gezegd dat Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties onder president Donald Trump, bij de stemming van woensdag opnieuw tegen zal stemmen. “We hebben traditioneel tegen die resolutie gestemd”, zegt Heather Nauert. “De ambassadrice zal terugkomen op de onthouding van vorig jaar en zal dit jaar tegen de resolutie stemmen.”
Volgens Nauert benadrukt de stemming de nieuwe positie van president Trump ten opzichte van Cuba. “Het beleid van Trump met betrekking tot Cuba focust op mensenrechten en de democratie”, maar verliest daarbij niet de “nationale belangen van de Verenigde Staten” uit het oog.

Bron: Belga