Terreuraanslag Manhattan - Verdachte succesvol geopereerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

De operatie van de verdachte van de aanslag in New York is zopas beëindigd en de dokters gaan ervanuit dat hij zal overleven. Dat bericht de Amerikaanse nieuwszender CNN. De 29-jarige dader - door lokale media geïdentificeerd als de Oezbeek Sayfullo Saipov - werd door de politie in de buik geschoten. Saipov zou een handgeschreven briefje in de truck hebben achtergelaten waarin hij zegt de aanlag in naam van IS te hebben gepleegd, samen met een foto van de vlag van de terreurgroep, zo schrijven Amerikaanse media. Nadat hij uit het voertuig was gestapt, riep hij "Allahu akbar" en haalde hij twee wapens boven. Uiteindelijk bleek het om slechts een paintballgun en een luchtdrukgeweer te gaan.

Saipov zou in 2010 naar de Verenigde Staten zijn gekomen en was in het bezit van een rijbewijs uit de staat Florida. Hij zou er lange tijd in de stad Tampa gewoond hebben, waarna hij naar New Jersey verhuisde.

Ondertussen maakte Uber bekend dat Saipov als chauffeur voor de online taxidienst werkte. Het bedrijf zegt in contact te staan met de autoriteiten en dat het alle medewerking biedt in het onderzoek.

Bij de aanslag dinsdag in Manhattan, waarbij een man met een gehuurde pick-uptruck inreed op voetgangers en fietsers, vielen in totaal acht doden en elf zwaargewonden, zo bevestigde de burgemeester van New York Bill de Blasio. Hij bestempelde het incident ook als een "laffe terreurdaad".

Onder de dodelijke slachtoffers zijn al zeker vijf Argentijnen en één Belgische vrouw. Drie Belgen en één Argentijn raakten gewond.

Bron: Belga