Terreuraanslag Manhattan – Tillerson en Reynders drukken afschuw uit na ontmoeting in Washington

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Belgische evenknie Didier Reynders zaten woensdag samen in Washington. Na afloop drukten ze nogmaals hun afschuw uit over de aanslag van dinsdag in Manhattan, waarbij ook een Belgische vrouw omkwam en drie andere Belgen (zwaar-)gewond raakten. Reynders en Tillerson willen blijven samenwerken in de strijd tegen terrorisme, luidt het in een persbericht. Beide ministers bespraken woensdag de bilaterale relaties tussen België en de Verenigde Staten. Naast de strijd tegen terrorisme ging het over de toestand in de Democratische Republiek Congo en in de Sahel, het sanctiebeleid van de VS (Iran, Noord-Korea, Rusland), het kernstopverdrag en de stabilisering van Irak.
Met betrekking tot Iran benadrukte Reynders dat sancties een hulpmiddel zijn, maar nooit een doel op zich. “Nauwe coördinatie en opvolging van de werking van de sancties zijn nodig om zeker te zijn dat ze efficiënt zijn en dat ze geen ongewenste gevolgen veroorzaken”, klonk het. Hij herhaalde dat België en de Europese Unie vasthouden aan het nucleaire akkoord en dat alle partijen aan de tafel moeten blijven zitten.
Ook donderdag zit Reynders nog in Washington voor bilaterale gesprekken. Op het tweedaagse programma van de Belgische minister staan nog ontmoetingen met onder andere hooggeplaatste vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Witte Huis en het Congres.

bron: Belga