Muziek, poëzie en verhalen op begraafplaatsen in kwart Vlaamse gemeenten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op Allerheiligen vindt dit jaar de vierde editie plaats van Reveil, de dag van de vergeten verhalen. Op een zeventigtal locaties in Vlaanderen brengt het herdenkingsproject van vzw Reveil vanavond rond zonsondergang muziek, poëzie en verhalen naar de begraafplaatsen. "Artiesten, fanfares, dichters en vertellers schreven zich massaal in om Reveil naar hun lokale begraafplaats te halen", klinkt het in een persbericht. "Reveil blijft elk jaar spontaan groeien", zegt initiatiefnemer Pieter Deknudt. "We merken dat veel mensen de behoefte hebben om op 1 november even stil te staan bij vrienden of geliefden die er niet meer zijn, maar een traditioneel kerkhofbezoek te kil vinden. Je kunt overledenen ook op een serene manier herdenken met mooie muziek, dans, verhalen en poëzie."

Onder meer Ozark Henry, Isbells, Senne Guns, Wwwater, Zinger, Astronaute, The Spectors, High Hi, Tom Kestens en Jonas Winterland doen dit jaar mee aan Reveil. Ze krijgen het gezelschap van woordkunstenaars en dichters zoals Maud Vanhauwaert, Max Greyson, Hans Depelchin, Siel Verhanneman en Jonas Bruyneel.

Reveil richtte ook een verhalenblog op, "omdat de opgehaalde herinneringen na elke editie onder het stof dreigden te verdwijnen". De mooiste verhalen verschijnen ook in een boek, dat op de deelnemende locaties wordt aangeboden.

Naast woord is er ook aandacht voor beeld. In Gent vindt er zo voor het eerst een expo plaats naar aanleiding van Reveil. "Op initiatief van illustrator Stijn Felix heeft de stedelijke academie van Gent leerlingen in verschillende disciplines aangezet om met het onderwerp herinneren aan de slag te gaan, wat resulteert in een tentoonstelling op de Westerbegraafplaats", klinkt het.

Reveil begon in 2014 als eerbetoon aan enkele vrienden die op korte tijd overleden waren.

bron: Belga