Klimverbod voor iconische Uluru-rots in Australië vanaf 2019

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanaf oktober 2019 is het beklimmen van de iconische rots Uluru in Australië verboden. Dat hebben de lokale autoriteiten beslist. De grote rode rotsformatie is een heilige site voor de Aboriginalgemeenschap Anangu. De rotsformatie staat op de UNESCO-lijst met werelderfgoed en bevindt zich in het nationaal park Uluru-Kata Tjuta in het Noordelijk Territorium. De rotsformatie zou een half miljard jaar oud zijn. De raad van bestuur van het park, die vooral bestaat uit traditionele Aboriginal-eigenaars, "heeft unaniem beslist om het te sluiten voor beklimming in een historische beslissing", klinkt het in een persbericht.

De Anangu-gemeenschap leeft al minstens 30.000 jaar in het gebied en is voorstander van het klimverbod. Ulura, vroeger ook gekend als Ayers Rock, is een "heilig gebied" van "cultureel belang", zei Sammy Wilson, voorzitter van de raad van bestuur en een leider van de Anangu. "Dit is een extreem belangrijke plaats, geen speelplaats of themapark zoals Disneyland."

Uluru is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Australië. Jaarlijks komen meer dan 250.000 mensen een kijkje nemen. Slechts 16 procent van de bezoekers beklimmen de formatie. Nu is dat nog toegelaten, maar wordt weliswaar beschouwd als respectloos tegenover de Anangu. Bovendien is het een fysiek inspannende onderneming en kan de klim gevaarlijk zijn. Minstens 36 mensen kwamen om het leven, vaak door een hartaanval tijdens de steile beklimming van 1,6 kilometer. Het laatste sterfgeval dateert van 2010.

bron: Belga