Commissie-Oswald – Olympisch skiloopkampioen Alexander Legkov moet medailles inleveren

Commissie-Oswald - Olympisch skiloopkampioen Alexander Legkov moet medailles inleveren

De Russische skilopers Alexander Legkov, die in 2014 olympisch goud veroverde op de 50 kilometer cross country en zilver op de 4×10 kilometer, moet zijn medailles inleveren. Ook zijn landgenoot Evgeniy Belov speelt zijn resultaten van de Winterspelen in Sochi kwijt. Dat deelde het Internationaal Olympisch Comité woensdag mee. Beide skilopers werden schuldig bevonden aan inbreuken tegen de antidopingreglementering en zijn levenslang uitgesloten van deelname aan Olympische Spelen. De naam van de 34-jarige Legkov wordt geschrapt uit de 50 kilometer cross country (goud), de 4×10 kilometer (zilver) en 15+15 kilometer skiatlon (10e), die van de 27-jarige Belov uit de 15+15 kilometer skiatlon (18e) en de 15 kilometer cross country (25e). Ook de teammaats van Legkov in de 4×10 kilometer moeten hun zilver inleveren.
Legkov en Belov zullen hun straf aanvechten bij het Internatiobaal Sporttribunaal TAS. Dat deelde hun advocatenbureau mee. De langlaufers werden niet geschorst op basis van een positive dopingtest, maar wel op basis van de conclusies van de Canadese onderzoeker Richard McLaren over dopinggebruik in Rusland. “Maar met deze beslissing gaat het IOC veel verder dan de conclusies van het McLaren-rapport. En dat zonder enige vorm van nader onderzoek of zonder enig bewijs. Deze sanctie is dan ook een regelrecht schandaal”, klinkt het.
Het IOC meldde dat er de volgende dagen nog meer schorsingen zullen volgen. De sancties tegen Legkov en Belov zijn de eerste gevolgen van de conclusies van de Oswald-commissie. Die commissie, voorgezeten door de Zwitser Denis Oswald, werd opgericht naar aanleiding van het rapport-McLaren, dat een grootschalig dopingschandaal aan het licht bracht. Van 28 Russen op de Spelen in Sochi, onder wie twaalf medaillewinnaars, zouden de urinemonsters gemanipuleerd zijn. Die stalen worden nu opnieuw geanalyseerd, enerzijds om dopinggebruik te achterhalen, anderzijds om na te gaan of er destijds mee geknoeid werd. De analyse is nog steeds aan de gang. Het IOC beloofde wel dat alle procedures tegen atleten die kans maken om in februari aan de volgende Spelen deel te nemen, tegen eind november afgerond zullen zijn.
Begin december neemt het IOC een beslissing over de deelname van Rusland aan de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang (9-25 februari). Het Uitvoerend Comité zal die beslissing nemen op basis van de bevindingen van een onderzoekscommissie onder leiding van voormalig Zwitsers president Samuel Schmidt.

.bron: Belga