“Zware terreuraanslag” verijdeld door arrestatie van Syrische verdachte

Zware terreuraanslag verijdeld door arrestatie van Syrische verdachte
Zware terreuraanslag verijdeld door arrestatie van Syrische verdachte

Met de arrestatie van een Syrische terreurverdachte in de Duitse stad Schwerin hebben de politiediensten een “zware terreuraanslag” kunnen verhinderen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vanmiddag meegedeeld. De verdachte zou contact hebben gehad met een aanhanger van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Volgens het parket zou de verdachte via het internet contact hebben gezocht met iemand die zich als een “soldaat van het kalifaat” en dus als een aanhanger van IS omschreef. “Maar we weten niet wie die persoon is en we weten niet of hij hem (de opgepakte verdachte) aangemoedigd heeft bij zijn plannen”, zo verklaarde Frauke Köhler, woordvoerster van het parket.

In het onderzoek naar de Syrische verdachte wordt daarom niet uitgegaan van lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar wel van het voorbereiden van een zware staatsgevaarlijke criminele daad, aldus nog Köhler. Minister de Maizière loofde voorts de Duitse veiligheidsdiensten voor hun “uitstekende werk”. “Op basis van wat we weten, vond de ingreep op het juiste moment plaats: laat genoeg om bewijzen te vinden en tegelijkertijd ook vroeg genoeg om het gevaar op een betrouwbare manier af te wenden.”

De 19-jarige Syrische man werd vanmorgen opgepakt in Schwerin, in het noordoosten van Duitsland. Hij wordt ervan verdacht een terreuraanslag met krachtige springtuigen te hebben gepland. Verschillende appartementen in de regio werden doorzocht. Ook in Hamburg vonden huiszoekingen plaats.

Bron: Belga