VN: “Kinderen inzetten in oorlogen is schande van onze generatie”

VN:
VN: "Kinderen inzetten in oorlogen is schande van onze generatie"

Dat er nog altijd kinderen worden ingezet in oorlogen wereldwijd is “de ernstigste schande van onze generatie”. Dat heeft de speciale VN-vertegenwoordiger voor kinderen in gewapende conflicten, Virginia Gamba, vandaag verklaard tijdens een open debat van de VN-Veiligheidsraad. Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders benadrukte ook het belang van preventie en onderwijs. Gamba riep de VN-Veiligheidsraad op tot de inzet van vredesmachten die zich specifiek moeten bezighouden met de bescherming van de kinderen die vastzitten in conflictgebieden. De rol van de VN-troepen is voor die kinderen “van vitaal belang”, beklemtoonde ze. “Het is paradoxaal dat de inzet ervan afneemt op het moment dat ze het meest nodig zijn.”

“Elke generatie heeft haar eigen schande op het vlak van gewapende conflicten”, verklaarde Gamba nog tijdens de bespreking in New York. “De manier waarop we de kinderen in oorlogsgebieden de voorbije jaren geteisterd hebben, zal voor onze generatie de ernstigste schande zijn.”

Volgens een VN-rapport dat in oktober werd gepubliceerd, zijn vorig jaar meer dan 8.000 kinderen gedood of gewond geraakt bij gewapende conflicten. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres hekelde het feit dat er nog altijd kinderen gedwongen worden om oorlogsdaden of zelfs zelfmoordaanslagen te plegen. Ook het feit dat de humanitaire hulp voor kinderen soms wordt tegenhouden, is voor de VN-leider een doorn in het oog.

Didier Reynders nam vandaag eveneens het woord tijdens het VN-debat. Ook hij betreurde dat kinderen in gewapende conflicten nog altijd disproportioneel worden getroffen. Hij benadrukte dat alleen preventie en onderwijs dit probleem duurzaam kunnen oplossen.

Bron: Belga