Puigdemont wil juridische vervolging niet ontlopen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont wil zijn gerechtelijke vervolging in Spanje niet ontlopen. Dat heeft hij vandaag gezegd op een persconferentie in Brussel. De Catalaanse regering "verzet zich enkel politiek, niet juridisch", benadrukte hij. Op de vraag of de Catalaanse leiders werkelijk bereid zijn om tot 30 jaar in de cel te zitten, antwoordde een van de ministers: "zou dat een uitkomst kunnen zijn van een legitiem proces denkt u? Stel die vraag en u hebt een antwoord." De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. Puigdemont en vijf van zijn ministers zouden naar ons land zijn afgezakt om hier politiek asiel aan te vragen, maar dat ontkende Puigdemont vandaag formeel. "We ontlopen onze vervolging niet. We gaan ons politiek, maar niet juridisch verzetten". De Catalanen willen van Madrid wel een duidelijke garantie op een eerlijk proces horen.

Puigdemont en - een deel van - zijn regering "zetten het werk nu verder vanuit Brussel". De woorden "regering in ballingschap" nam de Catalaanse leider niet in de mond, maar hij benadrukte wel dat zijn ploeg in Brussel is om "de democratische deficieten van Spanje aan te kaarten in het hart van Europa". "We werken hier verder, ondanks de moeilijkheden."

Concreet wil Puigdemont er "alles aan doen om de implementatie van artikel 155 (waarmee Madrid het gezag in Catalonië naar zich toe trekt, red.) te vermijden" en de EU aanmanen tot actie. "De Catalaanse zaak gaat over de fundamentele Europese waarden. Het Spaanse geweld tolereren, is het einde van de EU. Dat is een fout die wij allemaal erg duur zouden betalen."

bron: Belga