Lier koopt werken van Felix Timmermans

door
Belga
Leestijd 1 min.

De stad Lier heeft recent een verzameling werken van Felix Timmermans aangekocht, zo laat de stad dinsdag weten. De kern van de verzameling bestaat uit een vijfhonderdtal boeken, aangevuld met een vijftal tekeningen. De collectie werd aangekocht van de erfgenamen van Timmermansverzamelaar Maurice de Jonghe. In 2015 kocht de stad naar eigen zeggen al een collectie van Ignaas Dom aan. Deze nieuwe aankoop vormt daarop een aanvulling. Volgens de stadsdiensten ontbraken in het archief nog talrijke vertalingen in het Duits, Tsjechisch, Hongaars en Esperanto. "De verzameling bevat ook zeldzame luxe-edities en een aantal originele handschriften. In verschillende boeken vinden we ook een opdracht van Felix Timmermans terug", klinkt het.

Een bijzonder stuk, volgens de stad, is een tekst met ingekleurde tekeningen waarin Felix Timmermans het menu beschrijft van het feestmaal ter gelegenheid van het huwelijk van Mariosa Michielsen met Edward De Beuckelaer in 1936.

De boeken worden ondergebracht bij de Timmermanscollectie van het archief van Lier. De tekeningen worden toegevoegd aan de collectie van het Timmermans-Opsomermuseum. De aangekochte boekencollectie wordt de komende weken ontsloten via de bibliotheekcatalogus. Daarna kunnen ze in de leeszaal van het archief geraadpleegd worden.

Eventuele dubbels die weinig interessant zijn voor de stedelijke collectie, worden later te koop aangeboden aan inwoners van Lier.

bron: Belga