Groen-voorzitster Almaci stelt "Respect is de Nieuwe Punk" voor op Boekenbeurs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meyrem Almaci, voorzitster van Groen, heeft op de Boekenbeurs 'Respect is de Nieuwe Punk' voorgesteld. In het boek, doorspekt met eigen (jeugd)herinneringen, houdt ze een pleidooi tegen polarisering en populisme, en vóór respect en "kleine gebaren van veel mensen". Op de Antwerpse Boekenbeurs kreeg Meyrem Almaci plechtig een exemplaar van haar boek overhandigd. Ze put daarin geregeld uit haar eigen jeugdherinneringen, zowel negatief als positief. Zo herinnert ze zich hoe ze met een leugentje om bestwil de directrice van een middelbare school overtuigde dat ze van haar ouders Latijn mocht studeren, tegen de gewoonte in dat meisjes met haar profiel 'snit en naad' zouden leren. En ze zette haar schouders mee onder een groeiend jeugdhuis, ondanks hier en daar racistische commentaren.

Die verhalen koppelt ze aan problemen die vandaag ook nog bestaan: "Het mag echt niet van de assertiviteit van een kind of van toevalstreffers afhangen om datgene te bereiken waarvoor je talent hebt. Daarom ben ik ook zo teleurgesteld in de onderwijshervorming van vandaag. Zelfs bijna dertig later zijn er nog zo veel jongeren die uitvallen", stelt ze.

Tegelijkertijd wil ze hoopvol zijn en prijst ze al wie zijn of haar nek uitsteekt om de samenleving mee te verbeteren. De ondertitel 'Durven opstaan in turbulente tijden' is daar niet vreemd aan. "Ik wil een ode brengen aan de doeners, die onze samenleving doen draaien, tegen al die grote woorden in die soms mensen tegen elkaar opzetten. We hebben er soms te weinig aandacht voor."

Almaci gaat ook in op identiteit, die ze, zoals "lasagne", als meerlagig ziet. "Lasagne is maar lekker als je alle lagen proeft. Een mens telt verschillende identiteiten. Ik ben feministe, moeder, links politica, heb Turkse roots maar ben geboren in het Waasland, overtuigd Vlaming én Belg. Ik wil niet moeten kiezen", stelt ze.

Het boek pleit ook tegen armoede, over de beperkte mentale bandbreedte die de slachtoffers ervan ervaren. Ze raakt ook enkele klassieke groene thema's aan, zoals het volgens haar "falende energiebeleid van de regering". "De samenleving loopt jaren voor op het huidige beleid", stelt ze.

bron: Belga