Champions League - Onmachtig Anderlecht loopt in Parijs tegen vierde nederlaag op rij aan

RSC Anderlecht heeft dinsdagavond op de vierde speeldag in groep B van de Champions League met 5-0 (rust: 2-0) verloren op bezoek bij het Franse Paris Saint-Germain. Met vijftien tegendoelpunten en nul gescoorde doelpunten blijft paars-wit puntenloos laatste in de groep en is kwalificatie voor de achtste finales nu ook mathematisch niet meer mogelijk. Daardoor is de derde plaats het hoogst haalbare in deze groep, maar ook dat is allesbehalve vanzelfsprekend aangezien Celtic op de tweede speeldag met 0-3 kwam winnen in het Astridpark. De Schotten verloren dinsdag met 1-2 van Bayern en staan met drie punten op de derde plaats, achter de foutloze groepsleider PSG (12) en Bayern (9). Op de vijfde speeldag in deze groep zakt Bayern München op 22 november naar Anderlecht af, terwijl Celtic op bezoek gaat bij PSG. Op de slotspeeldag wacht uiteindelijk de verplaatsing naar Glasgow. Als het verschil tussen Anderlecht en Celtic dan nog steeds drie punten bedraagt, moet paars-wit met minstens drie doelpunten verschil gaan winnen in Celtic Park. De nummer drie in de groep overwintert vervolgens in de Europa League, voor de nummer vier is het Europese avontuur afgelopen.

Net als in de heenwedstrijd moest het miljoenenelftal van PSG niet de hele wedstrijd het gaspedaal indrukken om een ruime zege te boeken tegen de Belgische recordkampioen, die met Frank Boeckx in doel en Lukasz Teodorczyk op de bank aan de wedstrijd was begonnen - een ingreep van coach Hein Vanhaezebrouck reeds met het oog op de topper van zondag tegen Club Brugge. Anderlecht kwam er eveneens amper uit, maar bij de eerste tempoversnelling van de thuisploeg was het raak: Marco Verratti kreeg te veel tijd en ruimte in de Brusselse zestien en kon zo het leer buiten het bereik van Boeckx in de verste hoek schilderen. Diep in de blessuretijd van de eerste helft maakte Neymar er na een hoekschop 2-0 van, ook de Braziliaan legde het leer prinsheerlijk in de verste hoek. Layvin Kurzawa dikte vlak na de rust verder aan tot 3-0. De Franse verdediger kreeg het leer met een gelukje in de voeten toen Boeckx een vrije trap tegen de paal had getikt. Kurzawa eiste na de pauze een hoofdrol op met nog twee doelpunten (72. en 78.) om zo de 5-0 eindstand op het bord te zetten, de zwaarste uitnederlaag ooit voor Anderlecht in de Champions League in een nu al Europees horrorseizoen voor het Belgische voetbal.