Zware branden treffen noordwesten van Italië

Zware branden treffen noordwesten van Italië
Zware branden treffen noordwesten van Italië

In Piëmont en Lombardije, in het noordwesten van Italië, bestrijden meer dan 200 brandweerlui zondagavond een vijftiental bosbranden. Dat meldden de hulpdiensten. Het zwaarst getroffen is de vallei van Susa, in de provincie Turijn (Piëmont), waar het vuur wordt aangewakkerd door hevige wind en woonkernen nadert. In een rusthuis moesten er zondagavond ongeveer 200 mensen geëvacueerd worden. Een deel van de snelweg richting de Fréjustunnel naar Frankrijk, is afgesloten. Volgens Italiaanse media zijn nu in totaal al een duizendtal mensen opgeroepen om hun huizen te verlaten wegens de bosbranden die de regio al een week teisteren. Om de vlammen te bestrijden kreeg de brandweer hulp van telkens twee blusvliegtuigen uit Griekenland en Kroatië, maar door de opflakkerende wind konden die zondag niet worden ingezet.
De as en rook die door de branden ontstaat, heeft zondag ook de stad Turijn bereikt, waar het gehalte aan fijn stof in de lucht afgelopen week piekte. Er werd zelfs overwogen om de marathon in de stad zondagochtend af te gelasten.
In Piëmont en Lombardije heerst al maandenlang droogte. Vooral oktober was catastrofaal: in de eerste drie weken was er in Lombardije een neerslagtekort van 67 procent, in Piëmont zelfs van 98 procent.

Bron: Belga