Woordvoerder Partido Popular noemt uitspraken Francken “onaanvaardbaar”

Woordvoerder Partido Popular noemt uitspraken Francken
Woordvoerder Partido Popular noemt uitspraken Francken "onaanvaardbaar"

De Spaanse regeringspartij Partido Popular noemt de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de mogelijkheid tot het bieden van politiek asiel aan de afgezette regeringsleider Carles Puigdemont vandaag “onaanvaardbaar”. De partij hoopt dat “er snel een rechtzetting komt”. Francken liet gisteren verstaan dat Puigdemont, die riskeert vervolgd te worden omdat het strafbaar is om je als deelstaat af te scheuren, bij ons politiek asiel zou kunnen aanvragen. “België is nog een van de weinige Europese landen waar je ook als Europeaan asiel kan aanvragen. “Catalanen die zich politiek bedreigd voelen, kunnen in België asiel aanvragen. De minister-president Puigdemont hoort daar ook bij. Dat is puur wettelijk”, aldus de staatssecretaris, die zich ook afvroeg of Puigdemont in Spanje wel een evenwichtig proces zou kunnen krijgen.

Die uitspraken zijn “onaanvaardbaar”, reageert de woordvoerder van de Partido Popular en Europarlementslid Esteban Gonzalez Pons. Het gaat om “zware beschuldigingen tegen het gerechtelijke systeem van Spanje”, en de partij hoop dan ook “dat er snel een rechtzetting komt”. Volgens het persbericht heeft Francken “de principes van solidariteit en loyale samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie geschonden”.

Premier Charles Michel (MR) riep op tot een “vreedzame oplossing met respect tot de nationale en internationale orde”.

Er zijn geen aanwijzingen dat Puigdemont Catalonië zou willen verlaten, en de minister-president heeft ook geen politiek asiel aangevraagd.

Bron: Belga