“Puigdemont is en blijft minister-president”

Puigdemont is en blijft minister-president
Puigdemont is en blijft minister-president

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont “is en blijft de minister-president” van Catalonië. Dat schrijft viceminister-president Oriol Junqueras in een opiniestuk dat vandaag werd gepubliceerd in de krant El Punt-Avui. “Carles Puigdemont is en blijft de minister-president van het land, en Carme Forcadell is en blijft de voorzitter van het parlement, en dat ten minste tot op de dag dat de burgers het tegenovergestelde beslissen tijdens vrije verkiezingen”, aldus Junqueras, die een “staatsgreep tegen Catalonië” laakt.

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft vrijdag de afzetting van de Catalaanse regering afgekondigd en verkiezingen uitgeroepen in Catalonië op 21 december. Gisterenochtend heeft de premier officieel de bevoegdheden van Puigdemont overgenomen. Via een publicatie in het staatsblad zijn ook de andere leden van de naar onafhankelijkheid strevende regering in Barcelona afgezet.

Puigdemont heeft vrijdag opgeroepen tot een “democratische oppositie” tegen Madrid. Dezelfde dag raakte eveneens bekend dat het Spaanse parket-generaal een procedure tegen hem zal opstarten wegens “rebellie”. De minister-president kan zich wel nog kandidaat stellen bij de regionale verkiezingen, aldus de Spaanse ambassadeur in Frankrijk aan AFP. “Het is aan de rechters om te beslissen of hij de wetgeving heeft geschonden. Momenteel kan hij zich kandidaat stellen voor de verkiezingen.”

Volgens een peiling die vandaag gepubliceerd werd in de Spaanse krant El Mundo, zou de separatistische coalitie van ERC, PDeCAT en CUP bij de verkiezingen geen meerderheid meer halen. Ze zou nog 42,5 procent en 61 tot 65 zetels halen, terwijl er 68 nodig zijn voor een parlementaire meerderheid. Momenteel beschikt de coalitie over 72 zetels.

Bron: Belga