NAVO-baas pleit voor “vreedzame oplossing” rond Noord-Korea

NAVO-baas pleit voor
NAVO-baas pleit voor "vreedzame oplossing" rond Noord-Korea

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, heeft in Japan zijn standpunt herhaald tegen de “globale bedreiging” door Noord-Korea. De NAVO-baas vindt een “vreedzame oplossing” noodzakelijk voor de crisis, in plaats van een militaire actie. “We zijn even ongerust als jullie wat betreft het uitdagende en onvoorzichtige gedrag van Noord-Korea”, aldus Stoltenberg in een toespraak voor experten en functionarissen bij Defensie in Japan. Noord-Korea “vertegenwoordigt een directe bedreiging” voor Japan en de regio, maar ook een “globale bedreiging”.

“We moeten geen gewapende troepen inzetten, we moeten een vreedzame oplossing vinden”, klonk het nog. Eerder had hij al gesteld dat een gewapende interventie in Noord-Korea “verwoestende gevolgen” zou hebben.

De NAVO steunt een politieke, diplomatieke en economische druk op Noord-Korea, aldus nog Stoltenberg. Hij wil dat de sancties die de VN in september tegen Pyongyang hebben gestemd, “volledig en in alle transparantie worden toegepast”.

Het regime in Noord-Korea voerde de afgelopen maanden een zesde kerntest uit en lanceerde verschillende ballistische langeafstandsraketten, die de Amerikaanse kust kunnen bereiken. In minder dan een maand vlogen twee van die raketten boven het noorden van Japan. Zowel vanuit de VS als Noord-Korea werd het discours steeds scherper. De Amerikaanse president Donald Trump zei meermaals een militair ingrijpen niet uit te sluiten.

De Japanse premier Shinzo Abe is voorstander van een “sterke diplomatie” met Pyongyang. Hij ontmoet Stoltenberg in de namiddag. Begin november ontvangt hij dan Trump in Japan, die een diplomatieke tournee in Azië houdt.

Bron: Belga