Leden van afgezette Catalaanse melden zich op sociale media aan op kabinet

Leden van afgezette Catalaanse melden zich op sociale media aan op kabinet

Verschillende ministers van de afgezette Catalaanse regering hebben op sociaalnetwerksites foto’s geplaatst waarin ze zich “melden” op hun kabinet. Daarmee maken ze duidelijk dat ze het niet eens zijn met de beslissing om de regionale regering onder de voogdij van Madrid te plaatsen. De afgezette minister-president Carles Puigdemont plaatste op Instagram een foto van het binnenplein van zijn ambtswoning, het Palau de la Generalitat de Catalunya. “Goedemorgen”, zo luidde de begeleidende tekst. Maar het is niet duidelijk of de foto ook werkelijk vandaag genomen werd. De Catalaanse minister van Mobiliteit, Josep Rull, verspreidde op Twitter dan weer foto waarin hij aan zijn bureau zit. “Op kantoor om de verantwoordelijkheden op te nemen die het Catalaanse volk ons heeft toevertrouwd”, zo schrijft hij daarbij. Ook hier is het niet duidelijk of de minister echt aanwezig was.

De Catalaanse overheid wordt in het kader van het veelbesproken grondwetsartikel 155 onder de voogdij van de regering in Madrid geplaatst. Vanaf vandaag zullen de Catalaanse ministeries en tal van andere overheidsinstellingen geleid worden door Spaanse ambtenaren.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, heeft aan tv-zender Antena 3 wel benadrukt dat de Catalaanse betrokkenen maandag enkele uren de tijd hebben om persoonlijke bezittingen van kantoor op te halen.

Carles Puigdemont had zijn aanhangers zaterdag opgeroepen om zich op een vreedzame manier te verzetten tegen het inroepen van artikel 155.

bron: Belga